12.2.10

Jaren '70

Stijl: Hippie
Icoon: Olivia Newton-John vs. John Travolta
Kenmerk: Retro- en bloemenprinten
Muziek: Pop, disco

Op de wilde en experimentele zestiger jaren volgde de ordeloosheid van de zeventiger jaren. De jongeren zetten zich werkelijk tegen alle (overheids)regels af. Deze periode staat dan ook helemaal in het teken van vrede, vrij- en blijheid. De hippies waren overal te vinden. Ook op modegebied wordt alles totaal anders. Zo ontstaat ook de populariteit van de tweedehands kleding, retro wordt chic en vintage is de nieuwe stijl. De ontwerpers uit die tijd proberen hier ook op in te spelen. Yves Saint Laurent komt bijvoorbeeld met een prachtige patchworkjurk van allemaal vintage stoffen. Ook zijn er veel folklore invloeden te zien op de catwalk zoals poncho's, schapenvachten, lange fleurige rokken, grote sierdaden en bontjassen. De kapsels hierbij waren lang, sluik en vaak golvend. Al deze elementen komen voornamelijk uit verre etnische culturen en vormen een zigeunerachtige look.

In de jaren '70 kwamen ook een heel andere culturen op gang: disco en punk. De film Saturday Night Fever, met in de hoofdrollen Olivia Newton-Joh en John Travolta, is de ultieme verwerkelijking van de disco rage. Bij deze stijl hoorden strakke broeken met wijde pijpen, bolle kapsels, reflecterende stoffen, plateauzolen enz. Deze stijl was niet zozeer voor overdag, maar juist ´s avonds kon men zich helemaal uitdossen voor een avondje naar, jawel, de discotheek!

Dan was er ook nog een vrij korte periode van de punk. De Engelse Vivienne Westwood pikte deze hype al snel op in haar geboorteland en kwam met een passende collectie. De punk was veel minder populair dan de hippie- en discocultuur maar wel van groot belang voor latere ontwikkelingen in de mode. De punkmode bestond veel uit doe-het-zelf elementen zoals gescheurde T-shirts, het opvallend gebruiken van veiligheidsspelden en metalen kettingen hier en daar. Ook de make-up hierbij was extreem, zwaar aangezette ogen en/of lippen en het haar werd vaak ook geverfd in donkere kleuren. Punk communiceert de pijn van een generatie die zich verloren voelt en is een agressieve uiting tegen de schoonheid en esthetiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten