11.3.10

Eighties

Stijl: Glamour
Icoon: Lady Di
Kenmerk: Geföhnd haar, schoudervullingen
Muziek: New Romantic

Punk is passé en de glamour komt weer terug. Maar natuurlijk wel glamour op zijn eighties. Lady Di was hier een groot voorbeeld van. Ze was een waar fashion icon en alles wat ze droeg, of het nou haar kleding, make-up of haardracht was, werd breed uitgemeten in de bladen. Bovendien droeg ze de meest besproken trouwjurk ooit. Geföhnd haar, lipgloss en subtiele make-up mochten weer.

Er ontstond een nieuwe cultuurstroming, het New Romanticism. Deze stroming was in alles het tegenovergestelde van de punk uit de jaren ’70. Er werden nu veel luxe, glanzende stoffen gebruikt, kwaliteit was van groot belang. De populaire Amerikaanse tv-serie Dynasty uit die tijd geeft hier een goed beeld van. Ook staan de tachtigerjaren voor de schoudervulling, hoe groter, hoe beter. Dit had veel te maken met de emancipatiestrijd van de vrouwen in die tijd. Zij wilden gelijk worden behandeld als de man en wilden er dus ook uitzien als hen. De oversized look met de schoudervullingen en enorme blazers kwam in het modebeeld. Ontwerpster Donna Karan kwam in 1985 met een collectie zakelijke kleding voor vrouwen, wat een groot succes werd. Karl Lagerfeld, die was ingelijfd door Chanel, pakte deze trend ook op. Hij bracht weer leven in het wat stoffige modehuis, door met de typische Chanel mantelpakjes te komen. De Coco-signatuur bleef op deze manier intact, maar dan vertaalt naar een modernere versie. Het enfant terrible van de jaren ’80, Jean Paul Gaultier, kwam zelfs met mannen in rok en vrouwen in krijtstreep.

Uit de nieuwe cultuurstroming ontstond ook het nieuwe muziekgenre New Romantic. Dit genre ontstond in de Londense nachtclubs, waarbij artiesten als David Bowie, Spandau Ballet, Duran Duran en Visage van grote invloed waren. Zij speelden poprock, synthpop en andere electronische muziek. Het is een subgenre van de New Wave, muziek die eigenlijk niet is in te delen bij een bepaald genre. Ook de kleding van de artiesten was van groot belang. Dit werd versterkt door de komst van videoclips op tv-zender MTV, de kleding van de artiesten werd hierdoor veel besproken en dus van groot belang. Halverwege de jaren '80 oefende Madonna op deze manier ook veel invloed uit op modegebied. Wereldwijd werden haar looks gekopieerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten